Wanneer je slaapt, slaapt je neus ook. Een vreemde geur zal je dus niet wekken. Een brand hoor je pas wanneer je woning al in lichterlaaie staat. Snelle detectie van rook met een rookmelder kan dus het verschil maken tussen leven en dood! Je hebt immers slechts een paar minuten de tijd om veilig buiten te geraken als er brand uitbreekt. Vanaf 1 januari 2020 moet er in elke woning in Vlaanderen minstens 1 rookmelder per verdieping aanwezig zijn. Dat is een wettelijke verplichting die zowel voor huurwoningen geldt, als voor woningen waarvan je eigenaar bent.
Hoe herken je een goede rookmelder?
- Heeft een CE-keuring
- Voldoet aan de norm NBN EN 14604
- Heeft een testknop
- Heeft een niet vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar
Waar hang je rookmelders?
Een rookmelder beschermt je maar voldoende tegen brandgevaar als je hem correct plaatst.
- 1 rookmelder per kamer is ideaal
- 1 rookmelder per verdieping is een absoluut minimum
- Vergeet de nachthal niet
- Voorzie zeker een rookmelder in de ruimte waar zich een technische installatie, een elektriciteitskast of een boiler bevindt
- De woon- en leefruimte zijn erg geschikt voor het plaatsen van rookmelders
- Hang geen rookmelder in de keuken, garage of badkamer omwille van de hogere kans op vals alarm. Hang in de plaats een rookmelder vlakbij deze plaatsen.
Een rookmelder hang je aan het plafond in het midden van de ruimte op minstens 30 cm van de hoeken en van de muren. Je kan een rookmelder ook op een muur plaatsen, maar hang hem dan zo hoog mogelijk op minstens 15 cm afstand van het plafond.
Hoe maak je een rookmelder gebruiksklaar?
- Bevestig de montageplaat van de rookmelder aan het plafond met behulp van de meegeleverde schroeven en pluggen. Sommige rookmelders worden ook met zelfklevende tape geleverd of met een magneetmontageset.
- Plaats (indien nodig) de batterij in de melder en bevestig de rookmelder aan het onderstel.
- Zorg ervoor dat de rookmelder is ingeschakeld.
- Druk op de testknop en controleer of je het alarmsignaal in alle kamers van je woning kunt horen met gesloten deuren.
Hoe onderhoud je een rookmelder?
- Verwijder geregeld het stof van je rookmelder.
- Test elke maand of je rookmelder nog werkt. Doe dit bijvoorbeeld elke eerste donderdag van de maand. Een geheugensteuntje nodig? Volg ons op Facebook!
- Indien je een rookmelder hebt met vervangbare batterij, vervang deze dan zeker als de batterij plat is of sowieso elk jaar.
- Vervang je rookmelders elke 10 jaar.