Fysieke paraatheid, een goede conditie, een sterk lichaam… Het zijn  stuk voor stuk ingrediënten die van essentieel belang zijn voor onze brandweermannen en-vrouwen, hulpverleners en administratief personeel. Maar een goede algemene gezondheid gaat verder:  gezond eten, voldoende of goed bewegen, voldoende slapen ondanks de onregelmatige uren, … Ook mentale fitheid is voor brandweerlieden essentieel, want de burger rekent op ons, dag in dag uit, 24u op 24. Hulpverleningszone 1 wil zijn medewerkers ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes en zet daarom in op een integraal gezondheidsbeleid: Fit4Fire.

Fit4Fire, een gezonde geest in een gezond lichaam

Hulpverleningszone 1 lanceert Fit4Fire. Een integraal gezondheidsbeleid, afgestemd op de brandweer, georganiseerd rond 4 pijlers:  gezond eten, gezond bewegen, verstandig omgaan met middelen (vb. roken of medicatie) & mentale gezondheid. Via diverse acties en op basis van een team van interne ambassadeurs, bijgestaan door professionele partners, helpen wij onze brandweerlieden, ambulanciers en ons burgerpersoneel gezonde keuzes te maken en zo zorg te dragen voor hun lichaam en geest. Zo wil Zone 1 verder gaan dan de standaard verplichtingen als werkgever en willen we baanbrekend inzetten op ondersteuning doorheen de volledige brandweercarrière. Want de brandweer heeft zijn mensen, vrijwilligers of beroeps, hard nodig om te waken over de veiligheid van de burger!

Professionele begeleiding voor traumazorg

De mentale impact van sommige brandweer- of ambulance interventies is niet te onderschatten. Een zwaar verkeersongeval, een gezinsdrama, een woningbrand met jonge slachtoffers, … Hoewel onze mensen getraind zijn om met dit soort ingrijpende interventies om te gaan, toch zijn zij ook maar mensen en kunnen ook zij erg onder de indruk zijn. Mentale ondersteuning is een absolute must bij de brandweer. En daar zetten wij in het kader van ons gezondheidsbeleid maximaal op in. Naast de inschakeling van een eigen FiST team, ontstaan vanuit een collegiale reflex, heeft Hulpverleningszone 1 recent ook een contract afgesloten met de professionele partner POBOS, gespecialiseerd in traumazorg. Mentale veerkracht is minstens even belangrijk als fysieke paraatheid!

Een gezonde geest in een gezond lichaam.