Meeuwen zijn typische kolonievogels. Traditioneel broeden ze samen in duingebieden en schorren. Ze voeden zich met mossels, kokkels, krabbetjes, visjes, … Door de toenemende menselijke activiteit aan de kust de voorbije eeuw, verdwenen hun natuurlijke broedgebieden en raakten ze steeds meer in de verdrukking. De kust en de zee vormen een ideale leefomgeving. Afval en eten in overschot en voldoende plekjes om nesten te maken op hoge appartementsdaken.
Overlast? Jij kan er ook iets aan doen!
- Zet plastic vuilniszakken pas kort voor de ophaling buiten, zorg dat er geen vrijliggend afval is en sluit vuilnisbakken zoveel mogelijk af.
- Voeder de meeuwen niet. Wist je dat het voederen van meeuwen zelfs bij wet en politiereglement is verboden?
- Blijf, waar mogelijk, uit de buurt van meeuwennesten.
- Voorkom nestvorming op het dak.
Hoe kan je nestvorming voorkomen?
Als eigenaar of gebouwenbeheerder, kun je heel wat preventieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de meeuwen jouw dak niet als een ideale broedplaats beschouwen.
- Betreed regelmatig je dak of tuin, in het bijzonder van april tot eind juni. Jouw storende aanwezigheid, maakt de locatie minder aantrekkelijk voor meeuwen om er een nest te bouwen.
- Hou het hellende dakoppervlak glad, zonder obstakels, zodat er zich geen nestmateriaal kan opstapelen.
- Verwijder oude nestresten (takjes, bladeren, mos, …)
- Breng netconstructies aan op moeilijk toegankelijke platte daken. Gebruik een neutrale kleur en hang ze schuin zodat meeuwen ze niet als basis voor een nest kunnen gebruiken.
- Laat duivenpinnen plaatsen op risicoplaatsen zoals schouwen, de dakrand, dakramen, hellende dakoppervlakken die geschikt zijn om nesten te bouwen.
- Gebruik afschrikmiddelen, zoals linten en nepuilen. Verplaats deze geregeld.
- Kabels op risicoplaatsen (vlakke of lichthellende daken) zijn niet zo effectief tegen nestvorming, maar verhinderen dat meeuwen er komen rusten of slapen. Daardoor komen er minder uitwerpselen op het dak terecht.
- Indien je als inwoner, tweedeverblijver of toerist zelf geen maatregelen kan nemen, doe melding bij de gebouwverantwoordelijke, syndicus of het immokantoor, zodat zij investeren in maatregelen om nestvorming te vermijden.
Netten, pinnen of kabels moeten vakkundig geplaats en regelmatig onderhouden worden. Hou er rekening mee dat meeuwen beschermde vogels zijn. De maatregelen mogen enkel voor of na het broeden worden genomen.
Ook de gemeente kan maatregelen nemen.
Steden en gemeentes die kampen met meeuwenoverlast kunnen zelf ook maatregelen nemen. Check de website van jouw stad of gemeente om te kijken wat deze maatregelen zijn.
Beschermde diersoort
Hou er altijd rekening mee dat de meeuw een beschermde diersoort is. Ze mogen tijdens de broedperiode (april tot augustus) niet worden bestreden.
Meer info? Surf naar www.meeuwenindestad.be of neem een kijkje in deze folder.
Wat doe je als je een gekwetste meeuw vindt?
Vind je een gekwetste meeuw of andere vogel? Neem contact op met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren op het nummer 059/80.67.66
Het is dagelijks open van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur
Wat kan de brandweer doen?
Indien er, ondanks alle maatregelen, toch nestvorming is door meeuwen op je gebouw, kun je hieronder doorklikken om afhankelijk van je gemeente de contactinfo te krijgen van de milieudienst of een melding te doen via het e-loket.
Bezorg ons zo correct en volledig mogelijk volgende gegevens:
- Adres
- Toegankelijkheid van het gebouw
- Bereikbaarheid van het nest
- Soort dak
- Aanwezige eieren
- De contactpersoon die toegang kan verlenen tot het dak met zijn contactgegevens
Met deze gegevens kan de brandweer doelgericht bij je langs komen om het nest te verwijderen of de eieren schudden, prikken of vervangen door nepeieren. Opgelet, de interventie gebeurt enkel wanneer er nog geen jongen zijn.