Interventie wespenverdelging aanvragen
Je hebt last van een wespennest en je wil dit laten verdelgen? Dat kan door een privéverdelger of door de brandweer. We vragen je wel uitdrukkelijk om alleen bij gevaarlijke of echt hinderlijke wespennesten beroep te doen op de brandweer.
Hou er rekening mee dat verdelgen door de brandweer of een privéverdelger niet gratis is.
Opgelet: Heb jij een nest met Aziatische hoornaars in de buurt? Contacteer dan https://vespawatch.be/, in plaats van de brandweer. In de meeste West-Vlaamse gemeenten is verdelging via Vespawatch gratis. Alle info vind je op hun website.
Het is niet nodig om ons telefonisch te contacteren wanneer je jouw aanvraag hebt ingediend via het online formulier hierboven. We volgen deze aanvraag goed op en brengen je zo snel mogelijk verder op de hoogte. Onze ploegen doen hun uiterste best om zo snel mogelijk bij je langs te komen. Dringende oproepen zoals brand krijgen natuurlijk steeds de absolute prioriteit. Een wespennest binnenshuis krijgt ook voorrang op een nest buitenshuis. De wachttijd kan dus soms oplopen tot enkele dagen. We danken je voor het begrip.
Kosten
Voor het verdelgen van een wespennest betaal je 81,07 euro (inclusief btw). De betaling gebeurt via een QR-code. Als je niet thuis bent, wordt de factuur opgestuurd. Check ook nog even de website van je stad of gemeente voor de lokale regeling hieromtrent.
Indien de verdelging van hetzelfde wespennest meerdere interventies noodzaakt, wordt het tarief slechts éénmalig aangerekend. De aanvraag tot een herhaalde verdelging kan pas vanaf de 7e dag en binnen de 14 dagen na de eerste verdelging.
Is verdelging altijd nodig?
Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn ook erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens.
Het verdelgen van een wespennest kan meestal enkel d.m.v. een gif in de opening van het wespennest te spuiten. Dit product is niet enkel giftig voor wespen, maar ook voor andere levende organismen (o.a. voor vissen). Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Laat dit nest dan niet verdelgen als het niet nodig is. Zo hoeven wij geen onnodig gif in het milieu verspreiden. De brandweer is er voor mens, dier èn milieu.
Nesten van bijen of hommels zullen we trouwens nooit komen verdelgen. Hiervoor dien je een lokale imker te contacteren.
Aziatische hoornaar
Heb jij een nest met Aziatische hoornaars in de buurt? Contacteer dan https://vespawatch.be/, in plaats van de brandweer.
Deze wesp is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging. Heb je een individu van de Aziatische hoornaar gezien?
- Probeer dan een foto te maken en maak een melding op vespawatch.be. Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt. Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest.
- Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op vespawatch.be . Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt. Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.
Let op: Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden.
Praktische tips
- Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is.
- Sla nooit een insect dood dat op je lichaam zit, maar schiet het eventueel met een vinger weg.
- Dood zeker geen wesp of bij in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken.
- Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien en sluit de invliegopening van de wespennest niet af.
- Bijen zijn niet gevaarlijk en zijn ook een beschermde soort. De brandweer mag deze dan ook niet verdelgen. Voor het verwijderen van een bijenzwerm moet je een beroep doen op een imker.